ChibiCon 2020 – Program za treći dan (02.02.2020.)

ChibiCon 2020 – Program za treći dan (02.02.2020.)

 

Mala sala

13h – Anime Opening Quiz F4F

Zbog velike zainteresovanosti na prošlogodišnjem BACon-u (ex. Japanizmu) odlučili smo da napravimo još jedan kviz. Kao i prošle godine biće grupni kviz. Grupe će se sastojati od minimum 3, najviše 5 igrača. Na papiru će se zapisivati odgovori koje ćemo na kraju pregledati i proglasiti pobedničku grupu. Bili bismo ekstra zahvalni kad biste poneli svoje olovke i papire, ali iako zaboravite donećemo mi. 😀 U odnosu na prošlogodišnji kviz, biće jedna novina 😉

14.30h – Razvojni put kompanije SEGA

Značaj Sege za moderno tržište je možda danas umanjen i neke nove generacije možda nisu upoznate sa zaveštanjem koje je ova kompanija ostavila u modernoj igračkoj industriji, ali to ne umanjuje njen doprinos. Naprotiv, Sega u zadnje vreme možda funkcioniše kao izdavač ali je i dalje svesna svog doprinosa i ponosi se svojom bogatom istorijom. Od prve kućne konzole koja je bila dostojna konkurencija NES-u do Dreamcasta kao zadnjega parčeta hardvera koji su izbacili, Sega vešto manipuliše emocijama populacije. Od pionirskih pokušaja sa Alex Kidom do začetka modernog platforminga sa Sonicom, pokazali su vizionarske stavove koji i dan danas odjekuju u modernom gejmingu. Ako vas zanima kakvo je zaveštanje SEGA ostavila i koja se snaga krije u konzolama poput Sega Mega Drive-a 2 i Sega Dreamcasta možete saznati na našem predavanju.

16h – Shinji get in the shoujo – značaj Utene za Rebuild of Evangelion F4F

Rebuild of Evangelion – čiji četvrti i konačni film očekujemo u junu 2020. – se vezuje za anime seriju Revolucionarna Devojka Utena, naime scena gde Shinji spasava Rei je gotovo frejm po frejm preuzeta iz finala Utene, te se preko te spone i poznavajući obe franšize može analizirati Rebuild kao svojstveni odgovor fanovima Evangeliona i generalna kritika na društvene pojave kao što su waifu/husbando/shipping i na generalno stanje u anime zajednici danas. Dve franšize su povezane i po korišćenju simbola, žanrovskoj dekonstrukciji, korišćenju nadrealnih elemenata, i vremenu nastanka – Evangelion ’95. i Utena ’97., a udaljene su po odabiru tema, naraciji i generalnom stilu i tonu, te ćemo analizirati sličnosti i razlike ove dve franšize i šta te razlike znače u smislu tumačenja Rebuilda.

19h – Projekcija filma: „I want to eat your pancreas“

Originalni naslov: Kimi no Suizou wo Tabetai
Datum izlaska: 1.9.2018.
Studio: Studio VOLN
Trajanje filma: 1h 48min

Haruki Šiga, usamljeni ljubitelj knjiga, nema nijednog prijatelja jer misli da ga svi smatraju dosadnim. Prilikom posete bolnici u čekaonici nalazi knjižicu nazvanu „Život sa Smrću“ čiji autor pati od fatalne bolesti gušterače. Da stvari budu još crnje i gore, otkriva da je autor knjige njegov poznanik iz odeljenja – optimistična i uvek nasmejana, Sakura Jamaući. Uprkos Harukijevim protestima, Sakura uspeva da ga uvuče u svoje avanture, želeći da poslednje trentuke svog života provede radeći stvari koje voli i koje je čine sretnom. Isprva ravnodušni i nezainteresovani Haruki počinje da uči o značaju života i vezama sa drugim ljudima i da nam je vreme na ovome svetu kraće nego što mislimo i da ga treba valjano iskoristiti.
„Želim da pojedem tvoju gušteraču“ je isprva bio veb roman autora Juro Sumino koji se izdavao na sajtu Šosecuka ni Niro 2014. godine. Anime film je izašao u septembru 2018. godine, a japanska igrana adpatacije u julu iste godine. Engleska kompanija Seven Seas Entertainment je 2018. godine na tržište izbacila englesku verziju romana.

Sala Amerikana

17.30h – Kpop Random Chorus Dance F4F

Kao i prošle godine KCrew vas dočekuje sa još jednim spektakularnim Random Chorus Dance-om. Ponesite puno energije sa sobom jer vas čeka nešto nezaboravno. I kao i uvek svaki učesnik dobija mali poklončić.

19h – Kosplej takmičenje

Tradicionalno takmičenje u kospleju.


21h – Svečana dodela nagrada i zatvaranje događaja

Za sam kraj događaja smo ostavili dodelu nagrada za najbolje radove i za najbolje kosplejere. Posle dodele nagrada se svečano zatvara događaj.