ChibiCon 2020 – Program za drugi dan (01.02.2020.)

ChibiCon 2020 – Program za drugi dan (01.02.2020.)

Mala sala

13h – Geekovacha – Pregled 2019. godine i očekivanja u 2020.

Što se animea tiče, prethodna godina se pokazala iznenađujuće kvalitetnom. Ne samo da smo dobili nastavke svih popularnih franšiza, već se ulaskom Netflixa i Amazona u igru kvalitet ponude animea eksponencijalno uvećao. Ova godina će imati jako težak zadatak da održi kvalitativni kontinuitet, a da li će u tome uspeti pokušaće da odgovori stara garda Sakurabane u svom anime pregledu 2019. i 2020. godine.

14.30h – Promocija knjige „Pratnja“ autorke Jelene Vučić F4F

„Pratnja“ je ilustrovana knjiga inspirisana stripom i animacijom namenjena mladima koji vole magiju, avanturu, misteriju i fantastiku. Svet u kome se radnja dešava podseća na svet „Hari Potera“, „Igre Prestola“, podseća na svet iz mangi poput Saiyuki (Kazuya Minekura), Tsubasa: Reservoir Chronicle (CLAMP) i Trigun (Yasuhiro Nightow). Atmosfera knjige se može porediti sa atmosferom i emocijom koju poseduju filmovi japanskog studija GHIBLI. Knjiga je rađena u tvrdom povezu. Ima 500 strana i 16 ilustracija. Pisana je na ćirilici. Knjiga se može naći u knjižarama DELFI, VULKAN, Kreativni centar i BEOPOLIS. Na promocji, autorka će vam predstaviti knjigu i kroz animirani trejler, gifove i ilustracije vam dočarati dugi proces nastajanja njenog prvenca. Zvanična Facebook stranica knjige gde možete naći više informacija: https://www.facebook.com/pg/Pratnja.JelenaVucic/posts/?ref=page_internal

15.30h – Gundam 40. godišnjica

Davne 1979 godine se prvi put u Japanu prikazao originalni Mobile Suit Gundam anime, jedan od najstarijih anime serijala koji dan-danas ima redovne nove serije i serijale. Na ovoj tribini ćemo vas uvesti u istoriju, svet, najuticajnije serijale i klasične trope koje možete očekivati kada potražite jedan od mnogobrojnih Gundam naslova. Pored priče o anime i manga adataptacijama prikazaćemo vam i Gunpla hobi, sklapanje Gundam modela, njihove podele po kompleksnosti, uticaj hobija na popularnost samog serijala, kao i koji alat i trikove da koristite prilikom sklapanja.

17h – Monetizacija i lootbox groznica u modernim igrama

Razvoj AAA video igara danas zahteva mnogo više ljudstva i resursa nego što je to bio slučaj pre 20 i više godina. Na prvi pogled, čini se da je standardnih 60$ danas premalo novca kako bi se razvojnim timovima isplatilo da uopšte i krenu u poduhvat pravljenja moderne igre. Kako bi se obezbedila dodatna novčana sredstva, veliki broj izdavačkih kuća pribegava metodi dodatne monetizacije kao što su DLC dodaci, lootboxovi i ostale vrste naknadne monetizacije. Da li je ovakav pristup igrama zaista neophodan i kakve uticaje ima na igračku industriju i igračku populaciju saznaćete na ovom predavanju.

18.30h – Deset godina Pičvajza

Studio Pičvajz Pikčers obeležava deset godina rada na ovogodišnjem ChibiCon-u. Shodno tome, upriličili smo predavanje Deset godina Pičvajza, u kojem će se autori obratiti publici. Podsetićemo se početaka, uticaja, postignuća, evociraćemo najdraže događaje, a finale predavanja će biti konačni osmi deo AMV 8 serije. Dođite da se još jednom zajedno smejemo, zgražavamo i kunemo očinji vid.

20h – Anime music/karaoke night F4F

Ako volite muziku iz anime serija, dođite na karaoke koncert da pevamo zajedno uz omiljene pesme!

20.30h – Projekcija filma: „Mary and the Witch’s flower“

Originalni naslov: Meari to Majo no Hana
Datum izlaska: 8.7.2017.
Studio: Studio Ponoc
Trajanje filma: 1h 43min

Meri Smit je nespretna devojčica sa crvenom kosom koja naizgled ništa ne ume da uradi kako treba. Nakon što se preseli kod svoje baba-tetke Šarlote, Meri jednog dana odluta u šumu i pronalazi čudan magični cvet koji će joj omogućiti da postane veštica na jednu noć. Anime je prvo ostvarenje studija „Ponoc” i zasnovan je po knjizi „Mala metla” spisateljice Meri Stujart.

Sala Amerikana

16.30h – Cosplay dating quiz 5

Kviz je osmišljen kao igra između kosplejera i igrača iz publike. Nasumično izabrani igrač će postavljati pitanja kosplejerima koje ne vidi, a oni će odgovarati u duhu svog lika. Na osnovu odgovora igrač će odlučiti koji lik je najbliži njegovoj „srodnoj duši“. Na kraju nema pobednika ili gubitnika, već je kviz prilika da se kosplejeri užive u svoje likove na sceni, a za publiku prilika da se dobro zabavi.

19h – Kpop Random and Relay Play Dance F4F

Kao i na BAConu prošle godine, tako i na Chibicon-u ove godine, posetioci će moći da se zabave uz kpop random play dance koji je svima već uveliko poznat, kao i uz novi događaj zvan kpop relay play dance čija će pravila biti objavljena na samom događaju. Bilo bi poželjno poneti vodu i dobro raspoloženje.