ChibiCon 2020 – Program događaja

ChibiCon 2020 – Program događaja

>>Chibicon-2020-Tabelarni-programV01<<

ChibiCon 2020 – Program za prvi dan (31.01.2020.)

Mala sala

13h – Moj susret sa kosplejem – Peca Cosplay and Art F4F

Pošto se već par godina bavim kosplejem, odlučio sam da svoje iskustvo na konovima, internetu i takmičenju podelim sa javnošću. Takođe, na svojoj tribini ću pokriti i teme performansa (koliko je kosplej performans zaista presudan u takmičenju), genderbend-a i crossplay-a.

14.30h – AMV takmičarska revija

Nakon AMV takmičenja koji će trajati nekoliko nedelja uoči konvencije, žiri će izabrati najbolje AMV-ove. Takmičari će imati punu kreativnu slobodu tokom pravljenja svojih filmova, a najbolji će biti prikazani na otvaranju Chibicona.

15.30h – Japanski kečeri, druga sezona: Trenutno stanje najduže trajućeg shounen-a svih vremena F4F

Prošle godine nažalost nismo stigli sve da pokrijemo, ali kao svaki shounen, pokušaćemo sa drugom sezonom! Dobrodošli u nastavak tribine o japanskom profesionalnom rvanju gde ćemo bolje proći kroz trenutno stanje industrije kao i odlazak legende rvanja!

17h – KyoAni – anatomija zločina

Pre 6 meseci Japan je zadesio jedan od najvećih podmetnutih požara u novijoj istoriji. Izvesni Šinđi Aoba je upao u studio Kyoto Animation i zapalio zgradu u kojoj je studio bio smešten. Nemili čin je odneo velike žrtve, a konačni bilans iznosi 36 mrtvih i 33 povređenih. Učesnici panela će se osvrnuti na sam nemili događaj, posledice koje je isti imao na anime industriju i kako se vest o stradanju studija KyoAni prenosila i spinovala na zapadu.

18.30h – Demon Slayer Quiz

Gledali ste jedan od najpopularnijih animea godine? Mnogo ste dosadili vašim prijateljima time koliko volite Kimetsu no Yaiba ali i dalje želite da podelite svoje znanje sa nekim? Dodjite na Kimetsu no Yaiba anime kviz na Chibiconu i pokažite koliko volite ovaj anime! Prijave šaljite na matichristina@gmail.com, ime i prezime i da se prijavljujete za anime kviz. Broj učesnika je ograničen.

20h – Žurka otvaranja ChibiCon – Kpop, Anime OST, Jpop

Ekipa Sounds of Asia će se potruditi da i ovaj put napravi žurku u kojoj će svi posetioci uživati u zvucima azijske popularne muzike.

Sala Amerikana

14h – Art džem

Takmičenje u brzom crtanju manga likova na osnovu zadatih instrukcija. Najbolji radovi će biti nagrađeni.

 


ChibiCon 2020 – Program za drugi dan (01.02.2020.)

Mala sala

13h – Geekovacha – Pregled 2019. godine i očekivanja u 2020.

Što se animea tiče, prethodna godina se pokazala iznenađujuće kvalitetnom. Ne samo da smo dobili nastavke svih popularnih franšiza, već se ulaskom Netflixa i Amazona u igru kvalitet ponude animea eksponencijalno uvećao. Ova godina će imati jako težak zadatak da održi kvalitativni kontinuitet, a da li će u tome uspeti pokušaće da odgovori stara garda Sakurabane u svom anime pregledu 2019. i 2020. godine.

14.30h – Promocija knjige „Pratnja“ autorke Jelene Vučić F4F

„Pratnja“ je ilustrovana knjiga inspirisana stripom i animacijom namenjena mladima koji vole magiju, avanturu, misteriju i fantastiku. Svet u kome se radnja dešava podseća na svet „Hari Potera“, „Igre Prestola“, podseća na svet iz mangi poput Saiyuki (Kazuya Minekura), Tsubasa: Reservoir Chronicle (CLAMP) i Trigun (Yasuhiro Nightow). Atmosfera knjige se može porediti sa atmosferom i emocijom koju poseduju filmovi japanskog studija GHIBLI. Knjiga je rađena u tvrdom povezu. Ima 500 strana i 16 ilustracija. Pisana je na ćirilici. Knjiga se može naći u knjižarama DELFI, VULKAN, Kreativni centar i BEOPOLIS. Na promocji, autorka će vam predstaviti knjigu i kroz animirani trejler, gifove i ilustracije vam dočarati dugi proces nastajanja njenog prvenca. Zvanična Facebook stranica knjige gde možete naći više informacija: https://www.facebook.com/pg/Pratnja.JelenaVucic/posts/?ref=page_internal

15.30h – Gundam 40. godišnjica

Davne 1979 godine se prvi put u Japanu prikazao originalni Mobile Suit Gundam anime, jedan od najstarijih anime serijala koji dan-danas ima redovne nove serije i serijale. Na ovoj tribini ćemo vas uvesti u istoriju, svet, najuticajnije serijale i klasične trope koje možete očekivati kada potražite jedan od mnogobrojnih Gundam naslova. Pored priče o anime i manga adataptacijama prikazaćemo vam i Gunpla hobi, sklapanje Gundam modela, njihove podele po kompleksnosti, uticaj hobija na popularnost samog serijala, kao i koji alat i trikove da koristite prilikom sklapanja.

17h – Monetizacija i lootbox groznica u modernim igrama

Razvoj AAA video igara danas zahteva mnogo više ljudstva i resursa nego što je to bio slučaj pre 20 i više godina. Na prvi pogled, čini se da je standardnih 60$ danas premalo novca kako bi se razvojnim timovima isplatilo da uopšte i krenu u poduhvat pravljenja moderne igre. Kako bi se obezbedila dodatna novčana sredstva, veliki broj izdavačkih kuća pribegava metodi dodatne monetizacije kao što su DLC dodaci, lootboxovi i ostale vrste naknadne monetizacije. Da li je ovakav pristup igrama zaista neophodan i kakve uticaje ima na igračku industriju i igračku populaciju saznaćete na ovom predavanju.

18.30h – Deset godina Pičvajza

Studio Pičvajz Pikčers obeležava deset godina rada na ovogodišnjem ChibiCon-u. Shodno tome, upriličili smo predavanje Deset godina Pičvajza, u kojem će se autori obratiti publici. Podsetićemo se početaka, uticaja, postignuća, evociraćemo najdraže događaje, a finale predavanja će biti konačni osmi deo AMV 8 serije. Dođite da se još jednom zajedno smejemo, zgražavamo i kunemo očinji vid.

20h – Anime music/karaoke night F4F

Ako volite muziku iz anime serija, dođite na karaoke koncert da pevamo zajedno uz omiljene pesme!

20.30h – Projekcija filma: „Mary and the Witch’s flower“

Originalni naslov: Meari to Majo no Hana
Datum izlaska: 8.7.2017.
Studio: Studio Ponoc
Trajanje filma: 1h 43min

Meri Smit je nespretna devojčica sa crvenom kosom koja naizgled ništa ne ume da uradi kako treba. Nakon što se preseli kod svoje baba-tetke Šarlote, Meri jednog dana odluta u šumu i pronalazi čudan magični cvet koji će joj omogućiti da postane veštica na jednu noć. Anime je prvo ostvarenje studija „Ponoc” i zasnovan je po knjizi „Mala metla” spisateljice Meri Stujart.

Sala Amerikana

16.30h – Cosplay dating quiz 5

Kviz je osmišljen kao igra između kosplejera i igrača iz publike. Nasumično izabrani igrač će postavljati pitanja kosplejerima koje ne vidi, a oni će odgovarati u duhu svog lika. Na osnovu odgovora igrač će odlučiti koji lik je najbliži njegovoj „srodnoj duši“. Na kraju nema pobednika ili gubitnika, već je kviz prilika da se kosplejeri užive u svoje likove na sceni, a za publiku prilika da se dobro zabavi.

19h – Kpop Random and Relay Play Dance F4F

Kao i na BAConu prošle godine, tako i na Chibicon-u ove godine, posetioci će moći da se zabave uz kpop random play dance koji je svima već uveliko poznat, kao i uz novi događaj zvan kpop relay play dance čija će pravila biti objavljena na samom događaju. Bilo bi poželjno poneti vodu i dobro raspoloženje.


ChibiCon 2020 – Program za treći dan (02.02.2020.)

Mala sala

13h – Anime Opening Quiz F4F

Zbog velike zainteresovanosti na prošlogodišnjem BACon-u (ex. Japanizmu) odlučili smo da napravimo još jedan kviz. Kao i prošle godine biće grupni kviz. Grupe će se sastojati od minimum 3, najviše 5 igrača. Na papiru će se zapisivati odgovori koje ćemo na kraju pregledati i proglasiti pobedničku grupu. Bili bismo ekstra zahvalni kad biste poneli svoje olovke i papire, ali iako zaboravite donećemo mi. 😀 U odnosu na prošlogodišnji kviz, biće jedna novina 😉

14.30h – Razvojni put kompanije SEGA

Značaj Sege za moderno tržište je možda danas umanjen i neke nove generacije možda nisu upoznate sa zaveštanjem koje je ova kompanija ostavila u modernoj igračkoj industriji, ali to ne umanjuje njen doprinos. Naprotiv, Sega u zadnje vreme možda funkcioniše kao izdavač ali je i dalje svesna svog doprinosa i ponosi se svojom bogatom istorijom. Od prve kućne konzole koja je bila dostojna konkurencija NES-u do Dreamcasta kao zadnjega parčeta hardvera koji su izbacili, Sega vešto manipuliše emocijama populacije. Od pionirskih pokušaja sa Alex Kidom do začetka modernog platforminga sa Sonicom, pokazali su vizionarske stavove koji i dan danas odjekuju u modernom gejmingu. Ako vas zanima kakvo je zaveštanje SEGA ostavila i koja se snaga krije u konzolama poput Sega Mega Drive-a 2 i Sega Dreamcasta možete saznati na našem predavanju.

16h – Shinji get in the shoujo – značaj Utene za Rebuild of Evangelion F4F

Rebuild of Evangelion – čiji četvrti i konačni film očekujemo u junu 2020. – se vezuje za anime seriju Revolucionarna Devojka Utena, naime scena gde Shinji spasava Rei je gotovo frejm po frejm preuzeta iz finala Utene, te se preko te spone i poznavajući obe franšize može analizirati Rebuild kao svojstveni odgovor fanovima Evangeliona i generalna kritika na društvene pojave kao što su waifu/husbando/shipping i na generalno stanje u anime zajednici danas. Dve franšize su povezane i po korišćenju simbola, žanrovskoj dekonstrukciji, korišćenju nadrealnih elemenata, i vremenu nastanka – Evangelion ’95. i Utena ’97., a udaljene su po odabiru tema, naraciji i generalnom stilu i tonu, te ćemo analizirati sličnosti i razlike ove dve franšize i šta te razlike znače u smislu tumačenja Rebuilda.

19h – Projekcija filma: „I want to eat your pancreas“

Originalni naslov: Kimi no Suizou wo Tabetai
Datum izlaska: 1.9.2018.
Studio: Studio VOLN
Trajanje filma: 1h 48min

Haruki Šiga, usamljeni ljubitelj knjiga, nema nijednog prijatelja jer misli da ga svi smatraju dosadnim. Prilikom posete bolnici u čekaonici nalazi knjižicu nazvanu „Život sa Smrću“ čiji autor pati od fatalne bolesti gušterače. Da stvari budu još crnje i gore, otkriva da je autor knjige njegov poznanik iz odeljenja – optimistična i uvek nasmejana, Sakura Jamaući. Uprkos Harukijevim protestima, Sakura uspeva da ga uvuče u svoje avanture, želeći da poslednje trentuke svog života provede radeći stvari koje voli i koje je čine sretnom. Isprva ravnodušni i nezainteresovani Haruki počinje da uči o značaju života i vezama sa drugim ljudima i da nam je vreme na ovome svetu kraće nego što mislimo i da ga treba valjano iskoristiti.
„Želim da pojedem tvoju gušteraču“ je isprva bio veb roman autora Juro Sumino koji se izdavao na sajtu Šosecuka ni Niro 2014. godine. Anime film je izašao u septembru 2018. godine, a japanska igrana adpatacije u julu iste godine. Engleska kompanija Seven Seas Entertainment je 2018. godine na tržište izbacila englesku verziju romana.

Sala Amerikana

17.30h – Kpop Random Chorus Dance F4F

Kao i prošle godine KCrew vas dočekuje sa još jednim spektakularnim Random Chorus Dance-om. Ponesite puno energije sa sobom jer vas čeka nešto nezaboravno. I kao i uvek svaki učesnik dobija mali poklončić.

19h – Kosplej takmičenje

Tradicionalno takmičenje u kospleju.


21h – Svečana dodela nagrada i zatvaranje događaja

Za sam kraj događaja smo ostavili dodelu nagrada za najbolje radove i za najbolje kosplejere. Posle dodele nagrada se svečano zatvara događaj.


PROPRATNI PROGRAM TOKOM SVIH DANA KONVENCIJE

Prodajni sajam:

Idealna prilika da posetioci kupe figure omiljenih likova, majicu sa motivima iz voljene serije itd.

Izložba radova:

Tema ovogodišnjeg konkursa je japansko pozorište. Radovi na tu temu, ne nužno u chibi stilu, će biti izloženi tokom cele konvencije, a najbolji radovi će biti nagrađeni.

Taverna:

Posetioci naših konvencija su već uveliko navikli da tokom celog dana imaju gde da sednu, pojedu i popiju nešto i zabave se između programa koji ih najviše interesuju.

Društvene igre:

Pored kutka za odmor i zabavu tu će biti i domaći klubovi društvenih igara koji će na licu mesta demonstrirati kako se igraju neki od najpopularnijih naslova.

Više detalja o igrama:

Igre na ChibiCon-u

U okviru konvencije ChibiCon ove godine ćemo imati priliku da igramo video igre, ali i društvene igre. Što se takmičarskog dela tiče ovaj put organizujemo sledeće turnire:

– Đenga –

Kad: subota 01.02.2020. u 14:00h
Učešće: besplatno uz kupljenu kartu
Nagrade: Robne nagrade
Prijave: na licu mesta do samog početka turnira

 

– TFT (Teamfight Tactics) –

Kad: subota 01.02.2020. u 14:00h
Učešće: besplatno uz kupljenu kartu
Nagrade: Robne nagrade
Prijave: https://tinyurl.com/ChibiconTFT
Moguće je i na dan turnira, na licu mesta.

 

– Crash Team Racing (ps4) –

Kad: petak 31.01.2020. u 14:00h
Učešće: besplatno uz kupljenu kartu
Nagrade: Robne nagrade
Prijave: na licu mesta do samog početka turnira

 

– Uno Battle Royal –

Kad: petak 31.01.2020. u 14:00h
Učešće: besplatno uz kupljenu kartu
Nagrade: Robne nagrade
Prijave: na licu mesta do samog početka turnira

Od društvenih igara na raspolaganju će biti:

  • Catan
  • Dixit
  • Love Letter
  • Coup
  • The Mind
  • Đenga
  • Uno

Učešće na turnirima je besplatno uz kartu.

Za turnire će biti obezbeđene nagrade koje će biti naknadno objavljene.
U planu je da bude još turnira, ali to ćemo najaviti u narednim danima.

Video igre:

Petak 15h – Turnir u video igri – „Dragonball FighterZ“

Termin za održavanje turnira iz jedne od najpopularnijih video igara iz Japana.

Subota 14h – Turnir u video igri – „Tekken 7“

Termin za održavanje turnira iz jedne od najpopularnijih video igara iz Japana.

Nedelja 14h – Turnir u video igri – „My Hero: One’s Justice“

Termin za održavanje turnira iz jedne od najpopularnijih video igara iz Japana.

Karte:

Karte možete kupiti on-line preko ovo linka. Ili na prodajnim mestima kompanije Tickets širom zemlje.

Denvna karta: 400 din.
Set karata za sva tri dana: 1000 din.
VIP karte: 2000 din.*

*VIP Karte se mogu kupiti samo na biletarnicama. Mole se svi da pošto kupe VIP karte pošalju sliku sa svojom kartom i napišu koju veličinu majice žele da im bude spakovana u paket.

Vidimo se na ChibiCon-u!

KARTE:
Prodaja karata!